Bæredygtighed

Du har nok hørt det før. Måske har du set “Cowspiracy”. Så ved du, at kvæg ikke just er, hvad man kalder bæredygtigt og klimavenligt.

Alligevel mener vi, at vi i Hasseris Enge Kogræsserforening har en berettigelse som forening og kan tale om, at vi faktisk er en bæredygtig forening på flere planer: Både i forhold til dyrevelfærd og miljø.

Dyrevelfærd

At vide hvor ens mad kommer fra og være vidende om, at dyret har haft det godt, før den blev mad, er en god fornemmelse. Den fornemmelse er delt af medlemmerne i Hasseris Enge Kogræsserforening, da vi er en økologisk kogræsserforening.

Vi køber vores kvæg fra landmænd, som har økologisk opdræt, og når de kommer til os i maj, går de på græs hele sommeren i Hasseris Enge. Det betyder, at de går under fri himmel – i regn som solskin – med adgang til læ og skygge under træer, samt de altid har adgang til vand og saltsten.

Miljø: Holistisk afgræsning

Du har sikkert hørt, at selvom økologi er godt for dyrevelfærd, er det ikke godt for miljøet – økologiske køer udleder flere drivhusgasser, da de er mindre effektive i produktion end konventionelt kødkvæg.

Fra vi aftager vores kvæg om foråret, og de græsser hen over forår, sommer og efterår er de ikke på hele græsarealet i folden på én gang – i stedet flytter de rundt i folden. Det kaldes holistisk afgræsning. For os betyder det, at en vagt i foreningen kan være, at man er ude og rykke køernes areal.

Der er ni permanente folde på marken, hvor køerne går på ét areal i 3, 4 eller 5 dage, hvorefter de bliver rykket til et nyt areal. Antallet af dage afhænger af sæson. Tidligt på sæsonen bliver de rykket hyppigt – sidst på sæsonen lidt mere.

Holistisk afgræsning betyder, at køerne aldrig har adgang til hele marken på én gang. Har de det, spiser de nye græsspirer, som er dem, der danner fotosyntese. Ved holistisk afgræsning og den måde, hvorpå køerne skifter areal, får græsset altid lov at vokse op på nyt og gennemgå fotosyntesen. Fotosyntesen gør, at græsset optager CO2, og selv danner O2, hvilket har en positiv effekt.

Desuden da vores køer går ude hele sommeren indtil slagt, får de heller ikke ekstra foder, hvilket er positivt på klimakontoen. Det er det, da foder – særligt soja som normalt anvendes – har en negativ klimaeffekt, eftersom man er nødt til at brænde regnskovsområder ned for at efterkomme den store efterspørgsel på foder. Køerne i foreningen får ikke foder. De lever af godt, gammeldags grønt græs!

Holistisk afgræsning: Godt for klimaet? Sandt eller falsk? 

Hvor meget effekt holistisk afgræsning har på køernes C02-udledning, er der studier omkring, hvor der både er tilhængere og modstandere af metoden. Nedenstående links henviser til et udpluk af både de positive og negative historier: